Verzakkingen

Een verzakking kan veel ongemak geven. Denk aan een zwaar gevoel in de onderbuik, urineverlies of een bolletje dat uit de vagina komt. Gelukkig is er iets aan te doen. In onze focuskliniek bieden we veilige en persoonlijke zorg bij verzakkingsklachten. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie. 

Afspraak maken

Categorie bekken en blaas (website)

Klachten en oorzaken

Bij een verzakking (ook wel prolaps genoemd) zakken één of meerdere organen in je bekken naar beneden. Dit kunnen bijvoorbeeld de blaas, baarmoeder of endeldarm zijn. De verzakking kan druk geven op de vagina, of zelfs (deels) naar buiten komen.

Een verzakking ontstaat meestal doordat de bekkenbodemspieren en -banden slapper zijn geworden. Dat kan komen door een zwangerschap of bevalling, ouder worden, overgewicht, zwaar tillen of veel hoesten of hard persen. 

Niet elke verzakking geeft klachten. Maar soms kun je er flink last van hebben. Veel voorkomende klachten zijn:

  • een drukkend of zwaar gevoel in de vagina of onderbuik
  • urineverlies of moeite met plassen
  • het gevoel dat er iets uit de vagina komt
  • problemen met ontlasting
  • pijn bij het vrijen

Hoe erg een verzakking is, hangt niet alleen af van de grootte, maar vooral van hoeveel hinder jij ervan hebt.

Behandelingstraject

1. Verwijzing

Heb je klachten? Ga dan eerst naar je huisarts. Die doet een eerste onderzoek en kan vaststellen of je een verzakking hebt. Als dat zo is, word je doorverwezen naar de gynaecoloog.

2. Onderzoek en diagnose

De gynaecoloog luistert naar jouw klachten en stelt een aantal vragen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt gekeken of er sprake is van een verzakking, maar ook naar de huid rond de vagina en anus. Er wordt gevraagd of je wilt persen en knijpen. Zo zien we hoe je bekkenbodem werkt. Soms wordt er ook een echo gemaakt, om andere oorzaken uit te sluiten. Op basis van dit onderzoek stellen we samen een persoonlijk behandelplan op.

3. Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke het beste past, hangt af van jouw klachten en voorkeuren. 

Behandelingen zonder operatie

Een verzakking is een probleem van de bekkenbodem. Daarom begint de behandeling vaak met bekkenbodemfysiotherapie. Een gespecialiseerde fysiotherapeut leert je hoe je de spieren in je bekkenbodem beter kunt gebruiken en trainen. Dit kan helpen om klachten te verminderen of te voorkomen dat de verzakking erger wordt.

Helpt de fysiotherapie niet genoeg, of zijn je klachten te hevig? Dan kan een pessarium een goede oplossing zijn.
Een pessarium is een soort kunststof ring of kapje dat in de vagina wordt geplaatst. Deze ring ondersteunt de verzakte organen en duwt ze weer op hun plek. Daardoor nemen de klachten vaak snel af, en soms verdwijnen ze helemaal.

Een pessarium wordt aangepast aan jouw lichaam en regelmatig gecontroleerd door de arts of verpleegkundige. Het is een veilige en effectieve manier om een operatie (voorlopig) uit te stellen of zelfs te voorkomen.

Behandeling met operatie

Als je veel klachten hebt en andere behandelingen niet (meer) helpen, dan kan een operatie nodig zijn. De arts bespreekt samen met jou of een operatie in jouw situatie de beste keuze is.

Bij een verzakkingsoperatie worden de verzakte organen weer op hun plek gebracht en de bekkenbodem verstevigd. Dit gebeurt meestal via de vagina, maar soms via een kleine opening in de buik. Welke methode gebruikt wordt, hangt af van de soort verzakking, je gezondheid en jouw wensen.

De operatie gebeurt onder narcose of met een ruggenprik. Je blijft meestal één of enkele dagen in de kliniek. Daarna volgt een herstelperiode van enkele weken, waarin je rustig aan moet doen en zware inspanning moet vermijden.

De gynaecoloog vertelt je vooraf duidelijk wat je kunt verwachten en hoe het herstel zal verlopen.

Dit team staat voor je klaar

A.M.E. Roos-Lievense

Roos, A.M.E. gynacoloog
Gynaecoloog

K.E.A. Blanckaert

Blanckaert, K.E.A. gynaecoloog
Gynaecoloog

L. Abdulkadir

Abdulkadir, L. gynaecoloog
Gynaecoloog

N. van Gemund

Gemund van, N. Gyn
Gynaecoloog

Zijn dit jouw nieuwe collega's?

Trek de stoute klompen aan!

Werken bij Franciscus